Ons Actieplan om Menstruatie Armoede tegen te gaan

1) Aanpak en deconstructie van schaamte en stigma rond menstruatie en menstruatiearmoede

Stigma en schaamte zijn veel voorkomende thema's in het discours over menstruatiearmoede. Een gebrek aan voorlichting over menstruele gezondheid en het stigma rond de gezondheid van vrouwen en menstruerende lichamen is een constante barrière voor volledige menstruele gelijkheid. Om op de juiste manier te pleiten voor menstruele gelijkheid, moeten het sociale en medische stigma en de schaamtegevoelens worden aangepakt en gedeconstrueerd.

De stappen om tot een meer open gesprek te komen zijn openbare gesprekken en het bevorderen van voorlichting over menstruele gezondheid onder de bredere bevolking. Onderdeel hiervan is het geven van een platform aan voorlichters en gezondheidswerkers die voorlichting kunnen geven en vragen kunnen beantwoorden over menstruatie en lichamen. Onze evenementen en workshops zijn er om basiskennis op te bouwen en de beweging en het netwerk te laten groeien van degenen die geïnteresseerd zijn in de strijd voor menstruele gelijkheid en gezondheidsrechten.

We streven er ook naar om de gemeenschap van menstrueerders te versterken door ze uit te nodigen voor informele maandelijkse spelletjes, discussies en koffiekringen. De gemeenschap is belangrijk in het proces om je op je gemak te voelen bij onderwerpen als menstruatie, schaamte en stigma.

2) De politieke agenda beïnvloeden door te pleiten voor beleidsveranderingen

De volgende stap is praten met leden van onze lokale gemeenteraden. Zij kunnen ons steunen in ons doel om de verplichting om periodeproducten te verstrekken op scholen en openbare instellingen te formaliseren. We zien een toename van petities die in gemeenten worden ingediend. Een paar zijn aangenomen met betrekking tot het verbeteren van de toegang tot menstruatieproducten, terwijl andere nog moeten worden aangenomen.

We zijn van plan om die politici en pleitbezorgers in hun respectieve gemeenten te adviseren en te consulteren over armoedebeleid ten aanzien van menstruatie, door gebruik te maken van verschillende gegevens die we hebben verzameld en gegevens die we hebben gekregen van hun tegenhangers en collega's.

We streven er ook naar voort te bouwen op bestaande partnerschappen en ons netwerk van activisten, onderzoekers en organisaties uit te breiden. Door evenementen, workshops en discussies te organiseren willen we de gemeenschap van menstrueerders versterken.

Door individuen en organisaties met elkaar in contact te brengen die zich bezighouden met het onderwerp menstruatiearmoede, hopen we de gemeenschap van pleitbezorgers te versterken en onze inzichten en kennis van actuele zaken met betrekking tot menstruatiearmoede te delen. Het doel is om de nationale overheid te laten werken aan het verbeteren en vergroten van de toegang tot menstruatieproducten, het verbeteren van het onderwijs rondom menstruele gezondheid en om de bevolking uit de armoede te verlossen, zodat niemand zal worstelen met hun vermogen om hun menstruele gezondheid uit te oefenen met waardigheid, goede sanitaire voorzieningen en zorg.